Složení čaje a jeho účinné látky

Práškový čaj matcha původně nebyl jen ceněnou pochoutkou. Ještě před několika stoletími v Asii byl využíván zejména jako lék na nejrůznější neduhy – právě díky své práškové formě mohl být i dlouho uchováván v klášterní lékárně, kde jej využívali často buddhističtí mniši. Už s koncem prvního tisíciletí našeho letopočtu bylo známo, že tento prášek pomůže skoro na všechno. Vysoké horečky, detoxikace celého těla, stimulace metabolických procesů organismu a k tomu navíc i spoustu energie. V posledních letech jde o obrovský trhák, který pomohl mnoha lidem shodit přebytečná kila. Jak je tohle vůbec možné? Které látky jsou zodpovědné za všechny tyto pozitivní efekty? Čtěte prosím dále!

Za blahodárné účinky a jedinečnou chuť matchi může hlavně způsob pěstování, ale i samotné přípravy, která nemá ve světě čajů vůbec obdoby. Čajové keře syntetizují mimořádné množství chlorofylu, tento efekt mimochodem vyvolá zdánlivá drobnost – co možná největší zastínění v době jejich růstu, kdy se ke keřům dostane jen opravdu malé množství slunečních paprsků – takové, které je nezbytné pro jejich přežití (celkem jde asi o deset procent). V jednotlivých listech matchi se díky tomu vyrábí i nezvykle vysoké množství aminokyselin, které hrají důležitou roli pro uchování našeho zdraví.

Za druhé – není to jen ve stylu pěstování. Svou roli hraje i jedinečná příprava, kdy se vlastně čaj vůbec nelouhuje. Lístky matchi se totiž při zpracovávání drtí na velejemný prášek, který se rozmíchává speciální bambusovou metličkou. Čajové lístky se tak vlastně konzumují celé a po procesu přípravy se nevyhazují v lepším případě do skleníku (a v horším bohužel do popelnice vedle dalšího odpadu). Organismus pak může využít mnohem větší množství cenných živin, než které by získal třeba z klasického zeleného čaje, kdy se lístky jen louhují a slévají klasickým způsobem.

Nejcennější látkou je jistojistě aminokyselina zvaná theanin, která je v malém množství obsažena i v klasickém zeleném čaji. Je mimo jiné zodpovědná i za jedinečnou chuť matchi. Důležitý je zde i vysoký obsah vitamínu C, ale i vitamínu A, který získává náš organismus právě z rozpuštěného prášku v opravdu vysoké koncentraci.

V čaji matcha se nacházejí ty vůbec nejsilnější přírodní antioxidanty, které můžeme našemu tělu dopřát. Laboratorní testy prokázaly například to, že čaj matcha má asi sedmdesátinásobně větší podíl antioxidantů než čerstvý pomerančový džus a rovněž až devětkrát větší obsah beta karotenu než některé tzv. „zelené“ potraviny, jako je například špenát či brokolice.

To, že matcha obsahuje opravdu mimořádnou koncentraci chlorofylu, poněkud upravuje její barvu – která je velmi sytě zelená, na rozdíl od klasického zeleného čaje. To ale není vše, chlorofyl je důležitý i ze zdravotního hlediska. Jednoduše řečeno – vyčistí krev od všech škodlivin a upraví její zásaditost.

Ale tím náš výčet pozitiv matchi ještě zdaleka nekončí. Kladný účinek na naše zdraví mají například i takzvané katechiny, které dokáží opravdu hodně – bojovat s rakovinou, ale například i snížit hladinu cholesterolu. A pozor, zachovají hladinu „hodného“ cholesterolu HDL, současně ale hladinu LDL, tedy toho „špatného“ cholesterolu, doslova srazí ke dnu. Katechiny mají ale ještě jednu další velmi důležitou vlastnost. Pokud budeme pít matchu alespoň jednou denně, povede se nám konečně zkrotit vysoký krevní tlak, a to navíc zcela přírodní formou. Katechiny totiž vlastně zabrání stahování cév.